I den nye islamfjendtlige film og protesterne i sidste uge bruges religion snarere som et AGGRESSIONSSTIMULERENDE STOF.
Visse medlemmer af folket bruger religion som MENTALT KRUDT, der kan fyre op under uenighed og utilfredshed. Kampene, der følger, udkæmpes af fronter, der oftest ikke er nationale hære. Hvis fronterne får identitetsproblemer – hvem er vi? hvad kæmper vi imod? hvad kæmper vi for? – kan de bruge religionen som identitet og mental ammunition.
Dette rod af fordrejninger og påskud sidder de fleste fast i. Man kan holde sin kæft (det gør mange venstreorienterede). Hvis man går ind i diskussionen om islam versus Vesten, om blasfemi og ytringsfrihed, så er man lynhurtigt fanget i rodet.
Tænk på de danske Mohammed-karikaturer. De karikerede sammenblandingen af religion og politik. Bl.a. ved at fremstille en religiøs profet som terrorist. Derved blev karikaturerne selv et eksempel på sammenblandingen. En illustration af den. Sikke noget rod.
I sidste uge brugte demonstranter, uromagere og mordere - af den amerikanske ambassadør i Libyen og hans ledsagere - den nye islamfjendtlige film som påskud for at angribe deres politiske modstandere og profilere sig selv. Det samme gjorde ham, der lavede filmen i første instans.
Religion bruges som et påskud for at slås – fysisk eller med ord og billeder. I dette rod af provokationer, påskud og fordrejninger er der ingen, der har ret.
De danske nationalkonservative har ikke ret i, at det kun drejer sig om religiøs modstand mod ytringsfrihed og trykkefrihed. De udglattende røster har ikke ret i, at man da heller aldrig må fornærme nogens religion. Filmskaberen har ikke ret i, at hans film bekæmper islam. Demonstranterne og voldsmændene har ikke ret i, at de kæmper for islam.
Tværtimod bliver religion brugt som kampfremmende stof i kampe, der handler om noget andet. Også i denne ”krig” eller ”kulturkamp” er sandheden det første offer.
Alle, der deltager i ”kampen”, har brug for et nyt vokabular. Et vokabular, der ikke indeholder religiøse begreber og betydninger.
Godt nok betyder ”satan” ”modstander”, men en modstander behøver ikke at være satan.
En anden vinkel på problemerne: "The Arab world believes the United States (og resten af Vesten) is at war with Islam".
SvarSletLæs en god artikel om det på
http://www.nytimes.com/2012/09/19/opinion/the-america-of-the-arab-street.html?smid=pl-share