3. januar 2013

Da Adam (Price) skabte Kvinden

Den hemmelige loge med formålsparagraffen ”Omvurdering af danske værdier” er samlet til sit ugentlige evalueringsmøde. Stedet er DR Byen. En af kunstnersuiterne bag koncertsalen, hvor udmattede solister kan knække fingre i en orange sofa eller tage en lur i en grå seng.

Dagsorden: Evaluering af Adam Prices devise. Ikke noget med smør og fløde, det er tv-serien Borgen det drejer sig om.

C: Velkommen venner. Lige et par guidelines til dem, der stadig har tømmermænd. Det var nemt at friste Adam til at skrive videre på sit mageløse manuskript. Borgen er tilbage på skærmen. Frem for alt er borgens dronning tilbage. 
Vi, der ser klart, ved at det kun på overfladen handler om underholdning og oplysning. Dybere nede handler det om værdier. Kerneværdien er autoritet. Autoritet og lederskab. Autoritet med x faktor
Spørgsmålet er: Lykkes det for Borgen at omvurdere vores stivnede forestillinger om autoritet? Har Borgen som en økse ramt og smadret det dybfrosne ishav af naive ideer om, at uha, autoritet er rådden og magt er grim? Værsgo …
             
A: Ja, jeg synes det går rigtig fint. Tredje sæson er kommet godt fra start. Alle burde være glade!

B: Jeg var så glad at jeg er blevet sur igen.

A: Du er umulig. Bliv dog akademiker. Eller portør.

B: Tja. Om man skubber tanker frem og tilbage, eller patienter, er vel lige meget.

C: Skal vi prøve at være saglige? Godt. For at samle op: Det går som sagt glimrende. To skønne kvinder gør simpelthen underværker. Skål på Sidse og Birgitte – jeg mener Birgitte og Katrine!

A: Skål! Hold kæft hvor er de flotte!

B: Ja, det er sgu smukt. Autoritetens genkomst – den mytiske helt-og-konges genfødsel – som (næsten) almindelig dansk kvinde! Fedt koncept. Hvordan får Adam de sindssyge ideer?

C: Jamen Adam kender jo statistikkerne. Tallene og værdierne. Han ved at folk er trætte af politikere. At tilliden daler og daler, at interessen rasler ned. ”Så lad os starte forfra og tage den helt fra begyndelsen!” tænkte han vel. Begynde med grundingredienserne. Genskabe autoriteten – og ikke mindst kærligheden til autoriteten! Identifikationen! Beundringen!

A: Nemlig. En kvinde med hjertet på det rette sted, brysterne hvor de skal være, stjerner i øjnene – ogsåvidere ogsåvidere – det er det, der skal til.  

B: To kvinder, mener du.

A: Ja ja. Brunette og blondine. ABBA-basics.

C: Skal vi ikke bare fejre det? Og hvordan lyder konklusionen? A, vil du lægge ud?

A: Ja da. Her kommer den: ”På nærmest mirakuløs måde er det over al forventning lykkes at omvurdere den i Danmark verdensberømte danske ”autoritets-mistro” eller ”anti-autoritære holdning”. Fortsætter du, B?

B: Okay. ”Ydermere: Den i Danmark verdensberømte danske ”autoritets-mistro” eller ”anti-autoritære holdning” kan naturligvis ikke bare veksles til 1) teknokratisk autoritet … jeg tænker Angela Merkel … eller 2) militant autoritet … jeg tænker Hitler …

C (afbryder): Nu styrer du dig! Hitler!?

A: Ja, du må holde op med det der. Men afslut lige sætningen.

B: ”… Så derfor skabte Adam kvinden. Altså Kvinden. Eva-kvinden. Den dejlige. Kvinden med krop og hjerte. Med brunt hår og blond hår. Den dygtige kvinde. Intelligent design.”

A: Kort sagt: ”Dansk design – intelligent design. Smukt og funktionelt.”

C: Netop. ”Vi konkluderer således, at det er lykkedes at skabe en helt fantastisk dansk autoritet og dansk autoritet-og-heltinde. Som både er toppolitiker/leder/dronning og menneske. Som har udseendet og evnerne med sig. Som har tårnhøj moral og bjerge af penge. Samtidig.”

A: Det er bare så mega fedt! West Wing – på dansk! Hvem skulle have troet at danskerne havde det i sig! Men det har de! To millioner seere! Mindst.

C: Godt. Det var vist det. Vi tager lige slutceremonien:

Alle hæver deres glas

Alle: Tak DR! Tak tak tak. Du er vort alfa og omega. Vort bankende hjerte. Vor energiske hjerne. Tak DR – DR tak.

Alle kniber en tåre. 

Mødes hæves.   

*

Note: Omkreds er snublet ind i det nye år og lægger her ud med et niveaufald.
For kort tid siden afrundede vi kampagnen Hvorfor rigdom? med nytårsdebatten De blå, røde og grønne hjerters fest. Nu skriver vi om en dansk tv-serie. Sådan kan det ikke fortsætte. 2013 vil rejse sig igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar