27. maj 2019

Træ-klima

Der er et yndigt land,
Det står med brede bøge”
skrev Adam Oehlenschläger i 1823. Dengang var der mindre skov i Danmark end nogensinde før. Mindre end i mange tusinde år. Omkring år 1800 var kun mellem 2 og 4 procent af landets areal dækket af skov. Åh den guldalder. 
Efter en Skovfreds-forordning fra 1805 voksede skovene sig dog lidt større.
I dag er skovarealet på omkring 14 pct. Danmark er stadig et af de europæiske lande med allermindst skov, sammenligneligt med Holland og Storbritannien.


Uden træer bliver man aggressiv, skriver Tage Skou-Hansen et sted.

(Bemærk forfatterens navn. Titlen på hans første bog er De nøgne træer).

Måske lyder det overdrevet. Men nu har jeg observeret fænomenet gennem flere år og i forskellige sammenhænge: Mange mennesker kan godt lide at fælde træer. Føler en tilfredsstillelse ved det. Griber enhver lejlighed til at gøre det.
Det er selvfølgelig trangen til at ordne og bestemme, og få noget fra hånden. Dyrke/kultivere, optimere/træne, som i al mulig anden haveaktivitet. Men der er vist også noget særligt ved at fælde træer. Den teknik og styrke, det kræver. Og formentlig tilfredsstillelsen ved at have magt over noget, der er meget større end én selv.

Jeg fortæller en lille dreng, at der også har levet elefanter i Danmark. 
Det var sådan nogen små skovelefanter, siger jeg, de levede her efter istiden, da hele landet var skov.
Ha ha, siger drengens far, den er god med dig! Du skal ikke tro på alt hvad hun siger, nogen gange laver hun sjov. 
Jamen, siger jeg, det er sgu rigtigt.

På besøg hos en gammel mand, der havde gamle træer i sin vildnishave og store trækroner lige uden for ruden på første sal. Vi snakkede om at vi godt kunne lide blomster og træer. Men, sagde han, træer er på en måde for store.
Mærkelig ting at sige, syntes jeg. Overmandet af træer?  
Jeg havde ellers overvejet om træer kunne udgøre en god skala for husbyggeri. Byg ikke højere end de lokale træer. Det kunne også gælde i byer.
Nu bygges der jo flere og flere højhuse og tårne.
Og tænk bare på hvordan man byggede før i tiden. Ikke så højt. Bortset fra pyramiderne. Men de blev bygget i et (næsten) trætomt landskab. Et forbillede for pyramiderne skulle efter sigende have været bjerge i ørknen. 

Han fælder gladeligt havens træer, medmindre vi direkte forbyder ham det. Han snakker om at han selv har plantet dem med sin far. For måske 40 år siden. Det mindsker ikke hans lyst til at fælde dem, snarere tværtimod. 
Andre er også hurtige til at foreslå fældninger og beskæringer, ”kronereduktion”, så snart et træ på en eller anden måde generer. Der falder blade ned på taget. Træet skygger når solen står lavt om efteråret. Klima betyder hældning på græsk, står der i fremmedordbogen.


Et smukt træ i gården, der var begyndt at se ”voksent” ud, ca. 25 år gammelt, blev fældet fordi dets rødder skubbede til nogle fliser.
Der var forslag om at fælde yderligere to træer i gården med begrundelsen: de er overflødige.
Et forslag om at frede gårdens træer er det mest fanatiske, man længe har hørt. Betonkommunisme, faktisk.

Naturgrunde er out.
Mærkeligt at folk køber en sommerhusgrund i et skovområde. Og derefter fælder alle træer på grunden. Anlægger plæne med rododendronbuske. Eller i villakvarteret: Fælder træerne og fjerner hækken. Lægger terrasse og opsætter et metalhegn. Stiller krukker på terrassen og hænger potter på hegnet. Med blomster der hurtigt visner.

Heden bliver værre uden træer. Styrtregnen bliver værre. 


Fyrrenålete, enebærsnaps (gin), hyldeblomstsaft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar