22. september 2016

Rettelse: Krigen har også et kvindeligt ansigt

Jeg har her på bloggen skrevet nogle indlæg om kvinder og krig - eller køn og krig.
Her har jeg bragt den usandhed til torvs at kvinder generelt ikke har fungeret som soldater eller krigere. - Med ganske få historiske undtagelser og bortset fra nutiden, hvor fx israelske kvinder har værnepligt og det danske forsvar løbende optager flere kvindelige soldater. 

Disse indlæg handler om kvinders rolle i krige på andre måder end som soldater. Og om den "maskuline dominans" i sikkerhedspolitikken, som jeg forsøger at anskue på en bagvendt måde. Find links nederst.


Journalist og forfatter Svetlana Aleksijevitj's bog Krigen har ikke et kvindeligt ansigt fortæller dog en anden historie om kvinder og krig. Fortrinsvis gennem vidnesbyrd fra kvinder, der arbejdede i det sovjetiske militær under 2. verdenskrig.


Her lidt fra en samtale med en historiker i bogens start:

"Hvornår dukkede der første gang i historien kvinder op i en hær? 
"Allerede i fjerde århundrede før vor tidsregning var der kvindelige soldater blandt de græske tropper i Athen og Sparta. Senere var der kvinder med i Aleksander den Stores felttog. (...) 
Og i nyere tid? 
"Det startede i England, hvor man i perioden 1560-1650 begyndte at oprette militærhospitaler med tilknyttede kvindelige soldater. 
Hvad skete der i 1900-tallet? 
"I begyndelsen af århundredet ... I England optog man allerede kvinder i det britiske luftvåben under Første Verdenskrig, man dannede et kongeligt hjælpekorps og en kvindelig motoriseret legion - i alt omkring 100.000 personer.
I Rusland, Tyskland og Frankrig begyndte der også at arbejde mange kvinder på militærhospitaler og lazarettog. Men under Anden Verdenskrig blev verden vidne til et decideret kvindeligt gennembrud. Der indgik nu kvinder i alle grene af de militære styrker i adskillige lande: 225.000 i de britiske, 450-500.000 i de amerikanske, 500.000 i de tyske ... 
I Sovjethæren kæmpede cirka en million kvinder. De lærte at mestre alle militære professioner, herunder de allermest 'mandlige'. Der opstod endda et sprogligt problem: Før denne tid havde der i det russiske sprog ikke eksisteret kvindelige former af ord som 'kampvognssoldat', 'infanterist' og 'automatgeværskytte', fordi ingen kvinder hidtil havde udført dette arbejde. De kvindelige former opstod der, i krigen ..." 
Fra samtale med en historiker"

Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt ansigt, Forlaget Palomar 2015, side 5-6

Blogindlæg om kvinder og krig:

Jordens sikkerhedspolitik lider under mandlige militærfolks dominans (nye erkendelser inspireret af Mette Høeg)

Voldelig oldemor. Om kvinder og krig

Alle indlæg om krig & politisk vold: her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar