8. juli 2014

Skønne oplevelser i sommerlandet


Hvis man har været en tur uden for byen – ude i sommerlandet – og på et tidspunkt uden skybrud og regn er kommet igennem en lille havneby eller sommeråben sommerhusby, så må man bare sige: Fuck hvor er der mange oplevelser! 


Oplevelser som: Udendørs cafeer, restauranter og isboder, markeder og genbrugsbutikker og kunsthåndværk og gallerier og delikatessebutikker og skønhedssaloner og wellnessklinikker. Levende musik og guidede ture og foredrag og konkurrencer. Cirkus og tivoli og bodega, minigolf og makrogolf, vinhandlere og økologiske bagere. 

Plus alle de andre ting, jeg har glemt i min opremsning af sommerlandets oplevelser. Og hvad så? kan man sige. Noget skal der jo være, da verden består af noget, frem for af intet. Intet er snarere noget mentalt (kunne det være et fravær af oplevelser?). Og det er da heller ikke mindre end 6 tusind år siden, at der ikke var noget – andet end vand – på steder der nu er propfulde af oplevelser.

Jeg tænker her på den landtange, som i dag udgør det østlige Odsherred, østdelen af oplevelsesområdet ”Geopark Odsherred”.
Her var der for 6 tusind år siden blot et par øer omgivet af en masse vand, som dog vel også rummede noget – måske ovenikøbet oplevelser? Men langsomt hævede landet sig, det stræbte efter (flere) oplevelser, kan man tænke, og vandet måtte vige ud til siderne. Lidt af vandet modstod dog den nye besættelse eller invasion og samlede sig i indadvendte kolonier, og sådan fremkom de små søer der findes i området i dag. 

Ved bredden af en af disse søer befinder sig for tiden Højskolen for Bevidsthedsudvidelse i Rørvig. Om igen: for Bevidsthedsudvikling. Mellem Højskolen for Bevidsthedsuddybning og søen, der passende hedder Dybesø, stod der fornylig to mænd på den asfalterede vej og talte sammen. De kiggede ned i vejens asfalt, … cosmic knowing, sagde den ene, og den anden nikkede eftertænksomt. 

Disse to mænd var altså, kan man tænke, ikke optaget af alle de nye oplevelser, som der ellers ikke er mangel på i Geopark Odsherred. På baggrund af mændenes dybsindige udtryk og de to opsnappede ord fra samtalen ved Dybesø må man næsten tænke, at mændene var langt væk i tankerne. Måske 6 tusind år tilbage til dengang da denne del af kosmos var oversvømmet, og fisk og andre væsener, hvis sprog det kræver kosmisk viden at forstå, bevægede sig rundt dér, hvor mændenes hoveder eller maver nu befandt sig. 

Således findes der i det mindste to mænd i Geopark Odsherred, der ikke er beskæftigede med sommerlandets nyere oplevelsestilbud. For ”Livet fornyes indefra” som højskolens motto lyder. – Og da de to mænd kom i tanke om dette, afsluttede de samtalen og gik ind på højskolen for at spise en god frokost lavet af økologiske og vegetariske råvarer.      

"Noahs ark" i Hundested havn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar