1. december 2012

Hvorfor rigdom?

I anledning af kampagnen Hvorfor rigdom? har vi bedt en tilfældig dansker fortælle om sin hverdag – med ”penge-brillerne” på. 
Formålet er at dokumentere danskernes forhold til penge og rigdom.

”Skal jeg starte? Okay. 
Altså sidste weekend havde jeg influenza. Det er vel en sygdom der rammer alle – rig som fattig. Min arbejdsplads vil faktisk godt betale en influenzavaccination. De håber vel at spare penge – færre sygedage. Man skal have penge for at kunne spare penge.
Søndag var jeg ved at komme oven på igen, fysisk. Jeg skulle også helst på arbejde mandag. 
Jeg så 21 Søndag på tv. Værten lignede en million – sikke et hår! Og tøjet, jeg var ved at blive syg igen af misundelse. Den der jakke med skæv lukning og skjorten med den fancy krave. Det var faneme noget flot designertøj. Hun stod og fortalte om en kampagne, der hed Hvorfor fattigdom? Så viste de et indslag om en hjemløs og illegal afrikaner i København. Og et indslag om USA, hvor de ikke kan finde ud af at fordele rigdommen i befolkningen. Jeg blev lidt glad over at være dansker. Vi er gode til at fordele vores rigdom mellem os.           

Mandag. Arbejde. Jeg åbnede en mail fra min chef og fik et chok. Han skrev, at på grund af et uforudset overskud ville medarbejderne få et valgfrit it-redskab. Det kunne være en iPhone 5, en iPad eller et tilsvarende Samsung produkt.
Jeg gik i PANIK.

Ja … det er måske lidt svært at forklare. Men mailen sendte mig ind i et følelsesmæssigt helvede, hvor cirka 3 af de 7 dødssynder flåede i mig. Det var nok Grådighed, Frådseri og Misundelse. Måske også Vrede.
Hvorfor? 
Jeg vil ikke prøve at analysere mig selv, og min kristne arv, jeg kan bare sige det, som det er. Jeg har allerede den nyeste iPad. Jeg ønsker ikke en iPhone 5. Eller? Jeg vil gerne have mere mere mere. Men måske hellere en uges betalt ferie. Og hvad betyder gaven for mine arbejdsforpligtelser? Skal jeg nu besvare mails inden for 10 minutter, og sms’er inden for 2 minutter? Burde jeg ikke give denne gave videre til nogen, der har brug for den? Men måtte jeg det? Og ville jeg overhovedet det? Og kunne jeg forsvare at få flere af disse it-produkter, der ikke er bæredygtige? Der laves af dårligt betalte arbejdere i fjerne lande og bidrager til nogle amerikanske eller japanske rigmænds rigdom. 
Desuden: Er det sundt for mig at eje disse ting? Mit forhold til min iPad ligner allerede Gollums forhold til Ringen. Især når andre låner den. Nogle gange også Frodos forhold til Ringen. Er det et sundt forhold, et ondt forhold, er jeg ond, fordi jeg er rig? 

HJÆÆÆLP.       

Om aftenen drak jeg noget grappa (fra det dyre italienske supermarked). Jeg faldt ned igen og erkendte: Jeg er rig og jeg hader og elsker min rigdom. Min eneste fattige trøst er, at de fleste af mine medborgere ikke betragter mig som rig. De er nemlig endnu rigere.
Jeg vil gerne have en iPhone 5 alligevel. Eller skulle jeg vælge Samsung? Det ville måske være en velfortjent forandring.

Tirsdag. Jeg skulle med S-toget fra Hovedbanen til Hellerup. På en eller anden måde tabte jeg mit klippekort i ankomsthallen, måske da jeg stod og fumlede med taske, pung og skindhandsker. Jeg kiggede på gulvet og rundt omkring, det var væk. Ved automaten mødte jeg en sød ung pige, der manglede 50 ører til billetten. Men jeg havde jo kun kreditkort.  
I toget sad jeg i stillezonen, de fleste pillede ved deres smartphones. ”Mønt? Mønt?” – før vi nåede Svanemøllen havde to tiggere allerede brudt stilheden. Jeg overvejede at vinke til dem med mit kreditkort. Jeg har sgu da ikke nogen ”mønt”. Desuden var det jo en stillezone.
I Hellerup gik jeg ned ad Ryvangs Allé mod ambassadekvarteret. Der ligger mange små slotte. Jeg kan forstå, at ambassaderne har høje mure omkring huse og haver. Men de andre? Hvad er de bange for? Det ser næsten ud, som om de skammer sig over deres penge.    

Onsdag. Jeg købte en kjole til 1200 kr.

Torsdag. På tv så jeg udviklingsministeren i et debatprogram med Clement. Snakken gik om de rige landes brug af verdens ressourcer. En eller anden indisk kvinde brokkede sig. Men som ministeren meget rigtigt sagde: Man må tage HELE PAKKEN. Fra de rige vestlige lande kommer der både forurening – og vaccine. Både C02 udslip – og vindmøller. 

Om natten drømte jeg, at jeg sad i toget i min nye kjole. I min ene hånd knugede jeg et eller andet. Hvad var det? Jeg kiggede på min næve og fik fingrene løsnet op. 
Der lå en lille bunke halvtredsører.” 

*

Note: Andre bidrag til kampagnen Hvorfor rigdom? er De rige socialisters land og Hvidt guld daler ned fra himmelen.

4 kommentarer:

 1. Elsk dine penge som du elsker dig selv.

  SvarSlet
 2. Hej
  Hvordan kan man være med i kampagnen hvorfor rigdom?
  Vel ikke med økonomisk støtte :)

  SvarSlet
 3. Du er meget velkommen. Og du kan være med ved at dele dine tanker om og erfaringer med penge og rigdom med os.

  Her er en artikel fra igår om lønniveauet hos EU-ansatte (og andre):
  "3000 EU-ansatte tjener mere end den britiske premierminister"
  http://www.information.dk/318868

  SvarSlet
 4. Nå, men jeg tænker: "Mange har for meget og kun få for lidt". I Danmark.
  Og jeg tænker her vaskemaskiner, biler, telefoner, hårtørrere, sko og strømper, fjernsyn, gadgets, lamper, køkkenmaskiner, aktier, smykker, legetøj, tøj, cykler, strikhuer, dyner og tæpper, kuglepenne, nips, creme.

  SvarSlet